vrijdag 7 oktober 2016

Hyperacusis

Hyperacusis is Grieks voor: ik hoor teveel

Als geluid steeds te hard overkomt en u zich het liefst wilt beschermen of terugtrekken, dan kan het zijn dat u last heeft van hyperacusis. Hakken tikken niet meer prettig op het parket, u had altijd last van het bordkrijtje maar nu zijn er veel meer geluiden of alles is eigenlijk te hard.
We hebben allemaal een geluidstolerantiegrens. Harde geluiden komen boven deze grens en zijn pijnlijk. Als de geluidstolerantiegrens is gezakt kunnen normale geluiden al te hard zijn.


Wat is er aan de hand?


De oren van mensen met hyperacusis hebben een beperking in hun zogenaamd ‘dynamisch bereik’. Het dynamisch bereik is het vermogen van onze oren om zich snel aan te passen aan wisselende geluidssterkten. Snelle veranderingen in geluid kunnen door mensen die overgevoelig zijn voor geluid moeilijk worden verwerkt, waardoor de geluiden niet worden gedempt en te luid of te scherp binnenkomen. (bron:http://www.kno.nl/index.php/patienten-informatie/oor/hyperacusis/)


De oorzaak van hyperacusis is niet bekend, wel is het belangrijk dat er altijd door huisarts, KNO-arts en Audiologisch centrum gekeken wordt of er geen medische oorzaken aan ten grondslag liggen. Helaas wordt in de meeste situaties geen concrete medische oorzaak gevonden. Leren leven met hyperacusis is een hele opgave als zelfs het ritselen van de krant te luidruchtig is. Er zijn trainingen om hyperacusis weer leefbaar te maken:


Er is een therapy die geluiden weer in normaal perceptive zetten.

info