woensdag 28 mei 2014

Nooit meer alleen de straat op!




Stelt u zich het volgende eens voor: u pakt in de drukke spits nog gauw even uw fiets om een boodschap te doen. Ineens ziet u vanuit uw ooghoek een auto aankomen, die u helemaal niet had horen aankomen! U zag de auto gelukkig nog net op tijd, maar uw hart klopt duidelijk een stuk sneller! Wat zou er gebeurd zijn als u die auto niet had gezien?
Gevoel van onveiligheid
Wanneer u minder goed hoort, kunnen geluiden (bijvoorbeeld in het verkeer) samenklonteren tot een brij van geluiden die overal vandaan lijkt te komen. Dingen die ver weg klinken, blijken plots gevaarlijk dichtbij. Dit zorgt voor schrikreacties en maakt mensen vaak angstig. Het goed kunnen plaatsen en herkennen van geluiden is essentieel om de geluidswereld om ons heen te kunnen begrijpen. Het ontbreken van dit vermogen kan een onveilig gevoel geven.
Herkenbaar?
Vindt u het ook moeilijk om te bepalen waar geluiden vandaan komen, om de geluiden van de ruimte waarin u zich bevindt te plaatsen, om inschattingen te maken en durft u daarom bijvoorbeeld niet meer over te steken of zelfs de straat niet meer alleen op? Natuurlijk is niet iedereen even goed te helpen, maar vaak kan er aan de beschreven klachten veel gedaan worden met een hooroplossing. En die hooroplossingen  zijn tegenwoordig soms zelfs helemaal onzichtbaar! Waarom zou u de mogelijkheid dan niet overwegen? Je veilig voelen en vertrouwen op onze oren is één van de belangrijkste dingen die er zijn. En daarom hoop ik dat u zich snel weer veilig voelt en uw verhaal aan een hoorzorgspecialist toevertrouwt.